суботу, 29 серпня 2020 р.

Цікавості із життя Івана Франка, які варто знати


Український поет, прозаїк, літературний критик, фольклорист, драматург, публіцист. Всі українці  знають, хто такий Іван Франко. Його твори вивчаються в школах, в університетах.
В нашій бібліотеці зібрано чималу колекцію книг Франка і матеріалів про нього. Ми  створили відео, яке характеризує поета за допомогою цікавих біографічних фактів.

Найвідоміші твори: поетичні збірки «З вершин і низин», «Зів'яле листя», поема «Мойсей», повість «Захар Беркут», драма «Украдене щастя».

Іван Якович Франко народився на Галичині 27 серпня 1856 р. в родині коваля. Змалку майбутній письменник виявляв неабияку допитливість, тому батьки намагалися влаштувати сина до найкращої школи. Він навчався в Дрогобицькій гімназії. Був дуже здібним учнем, бо мав надзвичайну пам'ять, про що засвідчують відомості з його автобіографічного листа: «Шевченка я вивчив майже всього напам'ять (а пам'ять у мене була така, що лекцію з історії, котру вчитель цілу годину читав, я міг опісля продиктувати товаришам майже слово в слово!)». Під час навчання в гімназії І. Франко захопився збиранням книжок. За обсягом його бібліотека нараховувала їх майже 500.

Немає коментарів:

Дописати коментар