понеділок, 20 липня 2020 р.

«Африка-Україна: формат відносин»



"Занадто часто світ бачить Африку через призму проблем. Коли я дивлюся на Африку, я бачу континент надії, перспектив і грандіозного потенціалу", - каже генсек ООН Антоніу Гутерреш.
Дійсно, немає такого іншого континенту, про який були б настільки поширені стереотипи. Голод, бідність, війни  - на цьому ґрунтується пересічне бачення Африки.
Насправді сьогодні Африка - це зростання, молодість та енергія. Континент, попри існування кількох вогнищ конфліктів, вже два десятиріччя демонструє прогрес.
Серед Топ-30 швидкозростаючих економік світу в 2019 році більшість (16) були саме африканськими.
Україна, попри активну африканську політику в минулому, зусилля тисяч миротворців, далеко не лідер в цьому процесі. Хоча має потенціал, який здатний допомогти і розвитку Африки, і України.
Майже в усі країни Африки Україна продає більше, ніж купує.
Виняток - держави, які постачають сировину, якої немає в Україні. Це боксити (з Гвінеї) для Миколаївського глиноземного заводу, какао-боби (з Кот-д'Івуару) для кондитерської промисловості. Або це сировина, якої недостатньо, наприклад, марганцева руда (з Гани) для металургії.
Експорт до Африки зростає, й це може замінити втрачені пострадянські ринки.
Освіта - надзвичайно важлива інвестиція.
Згідно з даними Українського державного центру міжнародної освіти, станом на травень 2020 року в Україні навчалися 23 тисячі студентів з країн Африки.
Це майже 30% від 80 тисяч студентів-іноземців. Вони платять за навчання, наповнюють український бюджет, а в майбутньому можуть стати друзями України на континенті.
В умовах кризи, яка охопила українську економіку внаслідок пандемії, ринки країн Африки та Азії стають ще більш важливими. Вони можуть допомогти промисловості, яка зазнала відчутного удару і запобігти втратам тисяч робочих місць. Розвиток співробітництва з цими регіонами також врятує Україну від наслідків торгових війн з Росією.
Українські африканісти переконані - треба поспішати.
Співзасновник Центру досліджень Африки Олександр Мішин закликає звертати увагу на приклади африканської політики Туреччини та Польщі, позитивні результати для цих держав.
"Українська присутність в Африці - спосіб реалізації потенціалу нашої країни, підвищення її конкурентоспроможності. Не треба чекати, поки африканці зацікавляться Україною, треба їхати до них з власними пропозиціями", - переконаний він.

Що читати?

Україна налаштована розвивати співпрацю з країнами Африки – МЗС [Електронний ресурс]. — Режим доступу: https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/2874151-ukraina-nalastovana-rozvivati-spivpracu-z-krainami-afriki-mzs.html

Ерман, Георгій. Недооцінена. Як Африка може врятувати майбутнє України МЗС [Електронний ресурс]. —Режим доступу: https://www.bbc.com/ukrainian/features-52988666

Герасимчук, С. Зовнішня політика України поза межами ЄС та НАТО(Китай, Латинська Америка, Африка)МЗС [Електронний ресурс]/ Сергій Герасимчук, Олександр Мішин, Наталія Шевченко. — Режим доступу: http://fpp.com.ua/topic/zovnishnya-polityka-ukrayiny-poza-mezhamy-yes-ta-nato/

Поліщук, Р. Африканський фронт [Електронний ресурс]/ Ріта Поліщук, Артем Гудков. — Режим доступу: https://zn.ua/ukr/foreign_economics/afrikanskiy-front-300010_.html





Немає коментарів:

Дописати коментар