четвер, 9 травня 2019 р.

Сонячний Лев-- Рабіндранат Тагор


     

 О юность вечная, всегда будь с нами!
Сбрось прах веков и ржавь оков!
   Мир засевай бессмертья семенами!
   В грозовых тучах ярых молний рой,
   Зеленым хмелем полон мир земной...


Рабіндранат Тагор (07.05.1861 - 07.08.1941) - індійський письменник, поет, композитор, художник, громадський діяч. Його творчість сформувала літературу і музику Бенгалії. Він став першим серед неєвропейців, хто був удостоєний Нобелівської премії з літератури. Переклади його поезії розглядалися як духовна література і разом з його харизматичністю, створили образ Тагора-пророка на Заході.
Тагор почав писати вірші у віці восьми років. У шістнадцять років він написав перші новели і драми, опублікував свої поетичні спроби під псевдонімом Сонячний Лев. Отримавши виховання, просочене гуманізмом і любов'ю до батьківщини, Тагор виступав за незалежність Індії. Ним були організовані Університет Вішва Бхараті і Інститут реконструкції сільського господарства. Вірші Тагора сьогодні є гімнами Індії і Бангладеш.
Творчість Рабіндраната Тагора включає в себе ліричні твори, есе і романи на політичні та соціальні теми. Найбільш відомі його твори - «Гітанджалі», «Гора» і «Будинок і мир» - є прикладами ліризму, розмовного стилю, натуралізму і споглядальності в літературі.

Немає коментарів:

Дописати коментар