середу, 27 січня 2016 р.

Голокост - трагедія ХХ століття

Холокост - память, противящаяся забвению.
М. Гефтер

   Війна – не тільки протистояння ідеологій, загострення і вирішення суперечностей знищенням противників. Це - внутрішня боротьба особистості перед спокусою «правильного» вибору, коли результатом ставало власне життя. Це трагедія, яка нищить чи возвеличує кожного у війні, яка робить кожного героєм або негідником і не лише перед іншими, але й перед самим собою…
   Історія досліджує рухи державної політики щодо війни, але вона часто втрачає основне - трагедію душі тих, хто був у ній. Війна не може мати особливостей. Вона як ніщо інше, концентрує енергетику зла, яка заражає і знищує мільйони. Ні за що. Просто так.  
  Терміном «Голокост» на різних мовах світу позначають трагедію винищення єврейського народу у Німеччині та на захоплених нею територіях у 1933-1945 рр. Голокост – це не проти когось, це завжди проти всіх. Ось чому це явище за своїми соціально-психологічними наслідками має широкий радіус ураження людської цивілізації.
   Трагедія Голокосту втягнула в свій вир народи окупованих фашистами територій Східної Європи, в тому числі і український народ.
До Міжнародного дня пам`яті жертв Голокосту у нашій бібліотеці була підготовлена виставка-меморія "Голокост - трагедія ХХ століття".

Бібліотечні джерела: 
·       Друга світова війна і доля народів України.- К. Зовніш.Тогр.Видав., 2007.-416с.

·       Жизнь и смерть в эпоху Холокоста: Свидетельства и документы.- К., 2006.-524с.

·       Історія і уроки Голокосту.- К., 2010.-400с.

·       Снайдер Т. Кровавые земли: Европа между Гитлером и Сталиным.- К.: Дулиб, 2015.-584с.

·       Энциклопедия Холокоста.- К., 2000.-224с.

Немає коментарів:

Дописати коментар