четвер, 3 червня 2021 р.

«Велосипед: чи знаєш, ти історію створення?» Вікторина до Всесвітнього дня велосипеда.


Сьогодні Всесвітній день велосипеда 2021: традиції та історія свята
У багатьох країнах світу є розвинена інфраструктура для велосипедистів, а велосипед вважається повноцінним видом транспорту нарівні з автомобілем. На честь цього корисного винаходу встановлено свято 3 червня. Цей день також відзначають всі велосипедисти - як професіонали, так і любителі.

Історія Всесвітнього дня велосипеда
Велосипед як вид транспорту з'явився майже 200 років тому. У 1818 році німецький професор барон Карл фон Дрез запатентував перший двоколісний самокат. Пізніше багато виробників почали випускати свої версії цього транспорту. У 1830-их роках Коваль Кіркпатрік Макміллан вперше спроектував велосипед з сідлом і педалями, схожий на сучасний.

їУ 1990-их роках велосипед став популярним видом транспорту в Європі. Але до недавнього часу власного свята винахід не мав. Лише у 2018 році Генеральна Асамблея ООН заснувала нове свято Всесвітній день велосипеда, а датою вибрала 3 червня.

Традиції Дня велосипедистів
Кращий спосіб відзначити це свято - відправитися в поїздку або велопробіг, приїхати на роботу на велосипеді, або орендувати цей транспорт для прогулянки. Їздити на велосипеді не тільки приємно, але і корисно, адже це зміцнює серцево-судинну систему, знімає стрес і допомагає скинути зайву вагу. Сьогоднішнє свято - хороший привід навчитися кататися на велосипеді, якщо ви ще не вмієте.

До цієї дати приурочують різні велопробіги та змагання, відкривають нові маршрути, організовують благодійні поїздки. Також в День велосипеда підіймаються питання захисту навколишнього середовища, оскільки цей транспорт вважається дуже екологічним.

Бери велосипед

Бери велосипед і тисни на педалі,
І хай дорога стелеться до ніг.
То ж від людського галасу — подалі,
Бо ж стільки в цьому світі є доріг,
Які чекають, кличуть мандрувати
І відкривають перед нами світ.
А скільки в нім краси — не передати,
Та й небо посилає свій привіт
І зазиває в неосяжні далі,
Щоб перед нами всю красу відкрить.
Бери велосипед і тисни на педалі —
Це для людини дивовижна мить.
І горизонти світ тобі відкриє,
Відчуєш те, чого не відчував.
Красою небо раптом зазоріє,
Пізнаєш те, чого іще не знав:
Красу земну і велич цього світу,
Та істину життя відчуєш вмить.
Погода ж гарна, бо настало літо,
До мрії хай душа твоя летить.


Надія Красоткіна



Книги .
    На двох колесах //Барзотті,І. Усе що треба знати про науку і транспорт / Іларія Барзотті. – Харків: Видавництво Vivat, 2020 – C.60-61
    Розділ сьомий, у якому ми знайомимося з винаходом, який ще й досі чекає на свого маестро. // Герлінгер, Ю. Є. Незвичайні перипетії відкриттів і винаходів / Юліуш Єжи Герлінгер. – Київ: Веселка, 2005 – C. 149-154 
    Хто винайшов велосипед? // Відкриття та винаходи: Енциклопедія . – Харків: Пегас, 2006 – с. 54-55 
    Хто винайшов велосипед? //Що? Як? Чому? Світ знайомих незнайомців: популярна дитяча енциклопедія. – Харків: Синтекс, 2003 – C.36-38

Немає коментарів:

Дописати коментар