понеділок, 25 жовтня 2021 р.

Амет-Хан Султан. Інформаційна довідка

 Коли старий орел передчуває наближення смерті, він з останніх сил рветься вгору, піднімається якнайвище. А потім складає крила і летить каменем на землю. Тому гірські орли вмирають в небі — на землю вони падають вже мертві…

— Амет-Хан Султан, 25 жовтня 1970 року (за три місяці до загибелі)



     Діяч кримськотатарського народу. Амет-хан Султан є національним героєм і для кримських татар, і для Дагестану. Його пам'ять шанують і в Криму, і в Дагестані, і в інших регіонах.
Батько - лакец (родом з аулу Цовкра-1 в Дагестані), мати - кримська татарка. За батькам Амет-Хана вважають своїм національним героєм як дагестанці, так і кримські татари. Амет-Хан Султан здійснив 603 бойових вильоти, збив особисто 30 і в складі групи 19 літаків люфтваффе (військово-повітряні сили нацистської Німеччини - КР). За час льотної роботи пілот освоїв близько 100 типів літальних апаратів, його наліт склав 4237 годин. Амет-Хан Султан загинув при виконанні випробувального польоту на літаючій лабораторії Ту-16. Похований на Новодівичому кладовищі в Москве.14 травня 2015 року Верховна Рада України присвоїла аеропорту «Сімферополь» ім'я Амет-Хана Султана. Його ім'я носить також аеропорт Махачкали (Дагестан, Росія).
    В Алупці встановлений бронзовий бюст льотчика і відкритий музей, йому присвячений. У 2007 році в Феодосії на Алеї Героїв встановлено бюст льотчика.
    У 2010 році в Ярославлі на проспекті Авіаторів був встановлений пам'ятник льотчику. Його ім'ям названі: площа в Сімферополі, вулиці в Алупці, Судаку, Волгограді, Жуковському, Каспійську, Мелітополі, Казані.
На честь видатних заслуг в світі авіації ім'я Амет-Хана Султана вписано в стелу на авіасалоні в Ле-Бурже (Франція) з підписом «Льотчик від Бога». Вважається, що він входить в десятку кращих льотчиків планети.
Амет-Хан Султан - герой знятого в 2013 році художнього фільму «Хайтарма» ( «Повернення»).
Національний банк України 7 жовтня 2020 року ввів в обіг пам'ятну монету номіналом 2 гривні із зображенням Амет-Хана Султана.
У Києві сьогодні, 25 жовтня 2021 року, в 101-ту річницю від дня народження льотчика-випробувача, учасника кримськотатарського національного руху, двічі Героя Радянського Союзу Амет-Хана Султана, відбудеться церемонія покладання квітів до його пам'ятника.

💙💛💙💛💙💛💙💛











Немає коментарів:

Дописати коментар