понеділок, 26 вересня 2022 р.

"Мова своя у кожного народу". Книжкова виставка

Мова кожного народу

неповторна і – своя;

в ній гримлять громи в негоду,

в тиші – трелі солов’я.

( Оксана Забужко)


26 вересня, щороку, країни ЄС відзначають день мов. Європейський день мов - це свято молоде. Його виникнення

пов'язане з тим, що нове тисячоліття ЮНЕСКО оголосило століттям

поліглотів. І в перший рік 21 століття сталося і перше святкування

«Європейського дня мов». Ініціаторами створення такого свята у свій

час виступили Європейська комісія і Рада Європи.



Мова і культура

 Ми пізнаємо світ навколо нас, класифікуючи його на об'єкти, явища, відчуття, - практично будь-що значуще. І робимо ми це за допомогою мови.

Лінгвісти називають це "мовною картиною світу", іншими словами, мова, якою ми говоримо й визначає, як ми бачимо світ.

Наприклад, його кольори: так, в англійській мові немає окремих назв для синього і блакитного кольору, деякі індонезійські мови розрізняють лише "темні" і "світлі" відтінки, інші - мають одну назву для зеленого і синього.

За допомогою мови ми визначаємо й наші емоції. Чи відоме вам, приміром, відчуття "мбукі-мвукі", непереборне бажання скинути одяг під час танцю (в мові банту) або португальське "саудаде", ностальгія за кимось або чимось, чого взагалі могло й не існувати.

Вивчаючи мови інших народів, ми розширюємо свою картину світу, адже починаємо дивитися на нього крізь призму іншого світогляду.

Мови, що зникають

За даними ЮНЕСКО, в світі щодва тижні вмирає мова. Здавалося б, це на так і страшно, адже у світі цілих сім тисяч мов. Утім, з кожною зниклою мовою людство втрачає колективну пам'ять минулих поколінь.
Деякі народи це чудово усвідомлюють і роблять все можливе для збереження рідкісних мов.
Наприклад, швейцарці, які надали ретороманській мові статус державної, хоча нею розмовляють менш ніж 0,5% мешканців країни, або баски, які взялися за відродження своєї мови, найстарішої в Європі.

Українська мова

Вивчивши кілька іноземних мов, ми можемо, однак, почати забувати рідну. Це, звісно, трапляється, коли людина живе тривалий час в іншомовному середовищі.
Українська мов -- це жива мова, вона змінюється. У нашій мові змінються  слова, терміни, поняття, правопис... Це чудово! Мова  наша солов'їна, милозвучна і багата. У сучасних умовах  російської навали роль української мови дуже важлива. Мова звучить, бореться, вона - зброя українського народу.
 Рідну мову треба постійно вивчати, треба говорити  і читати українською, тренуватися говорити ( врешті-решт почати вчити і говорит).
Ми зорганізували виставку літератури до Дня європейських мов.



Немає коментарів:

Дописати коментар