неділю, 26 червня 2022 р.

"Україна має статус кандидата ЄС". Інформування


Європейська інтеграція України — складний, багаторівневий, поступовий процес в різних сферах — політичній, економічній, соціальній, культурній.
Після отримання незалежності Україною, поступово визначився головний вектор її розвитку — інтеграція до європейського співтовариства. Євроінтеграційна ідея є свідомим і природним стратегічним вибором українського суспільства, підтвердженим багатьма випробуваннями. Дороговказом внутрішніх реформ стала Угода про асоціацію з ЄС, яка набула чинності у 2017р. Україна рухаласяся на шляху до ЄС. Очевидно, не так швидко як би хотілося. З одного боку, існувало чимало внутрішніх проблем, шо уповільнювали проєвропейські реформи. Небезпечним був вплив російського фактору. 
У 2017-му угода набула чинності. Тоді ж запрацював безвіз між Україною та ЄС, почала діяти зона вільної торгівлі. Поступово Україна проводила реформи, необхідні, щоб відповідати вимогам ЄС. У 2019-му в Конституції України вперше офіційно закріпили курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію. Повномасштабна війна, яку розгорнула Росія, тільки пришвидшила шлях України до ЄС: вже на п’ятий день після вторгнення російських військ у лютому Україна подала заявку на вступ до Євросоюзу.


Стаючи кандидатом на членство, країна отримує доступ до фінансових інструментів Євросоюзу. "Якщо поглянути на країни, які вступали до ЄС у 2000-х роках, то на етапі інтеграції, у них починало зростати ВВП внаслідок прямих іноземних інвестицій і тому, що ці країни отримували доступ до фінансових інструментів ЄС. Так само й Україна, якщо стане кандидатом на членство в ЄС, отримає доступ до інструменту передвступної підтримки", — пояснює Маріанна Фахурдінова.

Реформи, виконання яких Євросоюз визначив як умову того, що статус кандидата збережеться:

(1) реформа Конституційного суду

(2) продовження судової реформи

(3) антикорупція, включно з призначенням керівника САП

(4) боротьба з відмиванням коштів

(5) втілення антиолігархічного закону

(6) узгодження аудіовізуального законодавства з європейським

(7) зміна законодавства про нацменшини.





Що читати?


Немає коментарів:

Дописати коментар