вівторок, 4 січня 2022 р.

«Джон Рональд Руел Толкін: книги, фентезі», Виставка-персоналія

Джона Роналда Руела Толкіна недарма називають батьком сучасного фентезі – легендарний англійський письменник витворив власну міфологію на сторінках книжок й став одним із основоположників цього жанру фантастики. Усесвітню знаменитість Джон Толкін здобув завдяки роману «Володар перстнів». Твори письменника, поета, філолога та мовознавця належать до одних із найпопулярніших за всю історію літератури. Бестселерами стають не лише книжки Толкіна, а й зняті за його творами фільми. 



Дж. Р. Р. Толкін (повне ім’я — Джон Рональд Руэл Толкін / Джон Рональд Руел Толкін) (1892-1973) — англійський письменник. Відомість йому принесли книги «Хоббіт або туди і назад» і «Володар Перстнів», хоча вони опубліковані та багато інших творів. Після його смерті на основі збережених записів була видана книга «Сильмариліон»; в останній час були опубліковані інші його тексти, вони продовжують публікуватися і в даний час.

Імя Джон по традиції дався в роду Толкина старшому синові старшого сина. Рональдом його назвала мати — замість Розалінди (вона думала, что народится дівчинка). Близкі родичі звали його зазвичай Рональдом, а друзі і коллеги — Джоном або Джоном Рональдом. Руэл — це прізвище друга діда Толкіна. Це ім'я носив батько Толкіна, брат Толкіна, сам Толкін, а також всі його діти і онуки. Сам Толкін відзначає, що це ім’я зустрічається у Старому Завіті (в російській традиції — Рагуїл). Часто Толкіна називали його ініціалами JRRT, особливо в пізні роки. Він любив підписати вензелем із цих четирьох літер.

Твори

- Видано за життя

* 1925 - "Сер Гавейн і Зелений Лицар" (у співавторстві з E. B. Гордоном)

* 1937 – «Хоббіт, або Туди і назад» / The Hobbit or There and Back Again – з цією книгою Толкін увійшов до літератури. Книга спочатку виникла як твір для сімейного кола – казку про хобіт Толкін почав розповідати своїм дітям. Майже випадково потрапивши до друку, історія про пригоди хобіту Більбо Беггінса несподівано здобула широку популярність серед читачів різного віку. Вже у цій казці було закладено величезний міфологічний пласт. Нині ж книга відома більше як своєрідний пролог до «Володаря кілець».

* 1945 - «Лист пензля Ніггля» / Leaf by Niggle

* 1945 - «Балада про Аотру та Ітрун» / The Lay of Aotrou and Itroun

* 1949 - "Фермер Джайлз з Хема" / Farmer Giles of Ham

* 1953 - "Повернення Беорхтнота сина Беорхтхельма" / The Homecoming of Beorhtnoth Beorhthelm's Son (п'єса)

* 1954-1955 - "Володар кілець" / The Lord of the Rings. Книга, яка ще в середині 1970-х років увійшла до числа найбільш читаних і найвидавніших книг у світі. Центральний твір Толкіна. Епопея, що оповідає про Середзем'я, була надрукована в 1954-1955 роках в Англії і через деякий час породила справжній толкінівський культ, який розпочався в Америці у 60-ті роки.

1954 - "Братство кільця" / The Fellowship of the Ring

1954 – «Дві фортеці» / The Two Towers

1955 - "Повернення короля" / The Return of the King

* 1962 - «Пригоди Тома Бомбаділа та інші вірші з Червоної книги» / The Adventures of Tom Bombadil and Other Verses from the Red Book (цикл віршів).

* 1967 - «Дорога вдалину і вдалину поспішає» / The Road Goes Ever On (з Дональдом Суонном)

* 1967 - «Коваль з Великого Вуттона» / Smith of Wootton Major


Видано посмертно

* 1977 – «Сільмарилліон» / The Silmarillion

* 1980 - «Незакінчені оповіді Нуменора та Середзем'я» / Unfinished Tales of Numenor and Middle-earth

* 1983–1996 – «Історія Середзем'я» / The History of Middle-earth

* 1997 – «Роверандом» / The Roverandom

* 2007 – «Діти Хуріна» / The Children of Hurin

* 2009 - «Легенда про Сігурд і Гудрун» / The Legend of Sigurd and Gudrun

Немає коментарів:

Дописати коментар