вівторок, 4 січня 2022 р.

«Різдвяна Зірка» Майстер-клас з виготовлення різними техніками

Спить у заметах сніг,
А на деревах – іній.
Тихо із неба лине
Ангелів щирий сміх.
Радісно небесам,
Бо саме в ніч Різдвяну
Сходить зоря жадана –
Щастя дарує нам.

Зірка - значно давніший символ зимових свят і увійшла в культуру пра-українців задовго до прийняття християнства. Це згодом вона стала символом Вифлеємської провісниці, а первісно була символом самого Сонця, яке починаючи з 25 грудня, повертає на весну або воскрешає, аби дати природі шанс на нове плідне життя. Ось чому найкращі майстри лаштували зірку так, аби вона оберталась.
Цим Зірка нагадувала сонцеворот протягом року.

Зірка - символ Сонця, отже, вогню і тепла. Зерно - символ урожаю і землі. (Пригадаймо собі, що на старий-новий рік хлопці засівали господарям на добрий урожай у році прийдешньому. Йордан - символ води, без якої життя неможливе. Поєднання цих трьох стихій і становить основну суть.Найбільш поширена Зірка завше мала 8 променів (4+4) або, як в українській символіці пояснено - "повна ружа". Цей давній символ є майже в кожному із видів народного мистецтва: в українських писанках, українській вишивці, народному різбленні, витинанці, кераміці тощо. В українському народному мистецтві здавна прослідковується саме парна система символіки 8 — 4 (хрест теж має 4 напрямки).
Щоправда, чим більше променів - тим "крутіша" Зірка. Саме тому вправні майстри додавали їх 9, 10, 12 або й усіх 16 та обклеювали кольоровим промасленим папером, прикрашали фольгою, стрічками й китицями. А для того, аби Зірка крутилась довго і легко, вдавались до премудростей інженерної механіки. Шкода тільки, що за народними звичаями щороку Зірку треба було спалювати по Йордані...

Вітер гойдає ніч.
А у небеснім морі
Замерехтіли зорі,
Наче гірлянди свіч.
Та лиш зоря одна
Дивом Різдвяним зветься,
Світить у кожнім серці
І не згаса вона.

Пропонуємо інші техніки:





Радимо прочитати цікаву публікацію

Стужук Ірина. Конструктор різдвяних зірок [Електронний ресурс].-- Режим доступу:


 

Немає коментарів:

Дописати коментар