середу, 13 жовтня 2021 р.

«Козацька воля та козацька слава» Історична гра

 



Гуржій О. І. Сто великих постатей і подій козацької України / О. І. Гуржій, Т. В. Чухліб. – Київ: Арій, 2008. – 464 с. – (100 великих).

В книзі висвітлюються найважливіші події, пов'язані з історією українського козацтва від часу його виникнення на межі XV-XVI ст. до ліквідації урядом Російської імперії в кінці XVIII – на початку XIX ст.

Особливу увагу приділено найбільш яскравим постатям Війська Запорозького, їх політичній і державній діяльності. Значне місце на сторінках праці відведено міжнародним відносинам українського гетьманату, козацькій ментальності, побуту, бойовому мистецтву, атрибутиці тощо.

Певною мірою показана роль жінки в «лицарському» середовищі. Своє яскраве відображення знайшло ставлення до козаків представників різних народів і володарів іноземних держав, їх сприйняття за межами Батьківщини.


Каляндрук Т. Б. Загадки козацьких характерників : монографія [Текст] / Т. Б. Каляндрук ; за ред. В. Ідзьо. – Львів : Піраміда, 2007. – 288 с. : іл.

Це друга книга серії Т. Каляндрука про славні бойові подвиги українських «лицарів духу», що були розпочаті у «Таємницях бойових мистецтв України». У книзі висвітлено малодосліджені сторінки української історії, міфології, культури, які по-новому розкривають сутність бойового духу та військового мистецтва українського народу через прадавні традиції військової бойової підготовки та вірування наших предків. Книга також містить унікальний ілюстративний матеріал, зібраний з найрізноманітніших давніх та сучасних джерел: ілюстрації до давніх видань, фрагменти фресок, графіті та рельєфних зображень, малюнки, світлини тощо.

Книга буде цікавою для дослідників історії, культури, військової підготовки, а також для усіх, хто небайдужий до минулого та сучасного рідного краю.



Каляндрук Т. Б. Таємниці бойових мистецтв України / Т. Б. Каляндрук. – Львів : Піраміда, 2007. – 304 с.

Книга присвячена бойовим мистецтвам українців і є першим комплексним дослідженням цієї теми з точки зору сучасного дослідника. Автор досліджує бойові мистецтва богатирів, пластунів, козаків та інших воїнів. Зі сторінок книги оживає самобутня бойова культура наших предків, яка тисячу років допомагала їм захищати рідну землю від ворогів.

У виданні представлено понад чотириста зображень із рідкісних джерел, більшість з яких до останнього часу були малодослідженими.

Книга буде цікавою для істориків, культурологів, захисників вітчизни та усіх, хто небайдужий до бойових мистецтв українців.


Апанович О. М. Козацька енциклопедія для юнацтва : кн. статей про іст. буття укр. козацтва / О. М. Апанович ; упоряд., текст. підготов. О. Яремійчук ; наук. ред., післям. Ю. Мицик. – Київ : Веселка, 2009. – 719 с. : іл. 

«Козацька енциклопедія для юнацтва» адресована найширшим читацьким колам, насамперед допитливому юнацтву – школярам та студентам. Хоча статті в книжці розміщені за алфавітом, вона не є класичною академічною енциклопедією, оскільки не обтяжена довідковим апаратом та посиланнями на джерела. І це було зроблено авторкою свідомо. Залучення широкого спектра наукових джерел, всебічність охоплення історичної інформації, комплексність аналізу, предметна класифікація явищ у цій праці поєднані з популярністю, художністю, емоційністю, докладністю викладу, що значно полегшує сприйняття, розуміння та засвоєння найскладнішого історичного матеріалу. 



Немає коментарів:

Дописати коментар