пʼятницю, 25 червня 2021 р.

"День кримськотатарського прапора". Книжкова виставка

9 грудня 1917 року – в ханському палаці у Бахчисараї відбулося перше засідання кримськотатарського Курултаю – вищого представницького органу кримськотатарського народу. Національний з’їзд кримськотатарського народу й сьогодні називається Курултаєм.

Традиція проведення кримськими татарами курултаїв була відроджена на початку 1990-х рр. у ході боротьби за повернення на історичну Батьківщину. 26-30 червня  в1991 році відбувся Другий Курултай на, якому були ухвалені: "Звернення до кримськотатарського народу", "Звернення до всіх жителів Криму", "Звернення до Президента СРСР, Верховної Ради СРСР, Верховної Ради УРСР", "Звернення до Організації Об'єднаних Націй, народів, парламентів і урядів держав, міжнародних організацій", резолюція "Про виконання рішень державних органів, пов'язаних з поверненням кримських татар у Крим", постанови "Про національний прапор і національний гімн кримськотатарського народу" та "Про перехід на латинську графіку", а також положення про Меджліс кримськотатарського народу. Курултай обрав представницький орган кримськотатарського народу – Меджліс кримськотатарського народу. Головою меджлісу був обраний Мустафа Джемілєв, його заст. – Рефат Чубаров.


"Кримськотатарський прапор – це зараз символ опору окупації, причому не тільки для кримських татар, а й для всіх національностей, які борються за звільнення Криму"

Мустафа Джемілєв


Я поклявся, мій народе, що зцілю тебе від ран.
Не бур’ян ви, браття милі, - чом зогнити вам дотла?
А не стане в мене духу йти на муку задля вас –
Хай гаряча кров у серці запечеться, мов смола.



Немає коментарів:

Дописати коментар