неділю, 18 квітня 2021 р.

Знамениті мости Європи (До Міжнародного дня пам'яток і історичних місць)

 Тематична довідка

     Події останніх років підтвердили безальтернативність європейського вибору України.
І в цьому сенсі Європа розуміється не тільки як географічний простір. 

Мости не тільки з’єднують різні береги і дозволяють людям більш зручно долати водні перешкоди.

Нерідко мости – це шедеври архітектури, зразки технічного прогресу, цікаві історичні локації і просто символи міста.



1. Найвідоміший у світі розвідний міст Тауер-брідж, побудований в Лондоні в стилі вікторіанської готики наприкінці XIX століття, назвали так через близькість до похмурої фортеці Тауер. За задумом архітекторів, галереї, розташовані на верхньому ярусі моста на висоті 44 метрів, дозволяли пішоходам переходити через Темзу незалежно від того, розведений міст чи ні. Тоді через активне судноплавство міст розводили до 50 разів на день, а сьогодні – лише 4-5 разів на тиждень.



2. Романтичне місце Європи - Ланцюговий міст в Будапешті. Цей міст називають одним з найкрасивіших в Європі. Він з'єднує дві історичні частини міста - Буду і Пешт. У 1849 році Ланцюговий міст став першим постійним мостом через Дунай.
Особливою популярністю серед городян і туристів користуються фігури левів, що охороняють входи на міст. Одна з кумедних легенд говорить, що, якщо по мосту пройде чоловік,який жодного разу в житті не зраджував дружині (навіть в думках!), кам'яні звірі видадуть рев на все місто.



3 .Будівництво Карлового моста через Влтаву, що з’єднує Празький град і Старе місто, було розпочато в 1357 році за наказом імператора Священної Римської імперії Карла IV, чиє ім’я він і носить. Кам’яний Карлів міст довжиною 520 метрів прикрашають тридцять скульптур, переважно релігійного змісту. Найвідомішою вважається фігура католицького святого Яна Непомуцького. За легендою, він приносить удачу кожному, хто до нього доторкнеться.



4. Міст Капелльбрюке (в перекладі «Міст каплиці”), побудований в 1332 році в Люцерні, над річкою Ройс, вважається найдавнішим дерев’яним критим мостом в Європі. Під дахом галереї 204-метрового пішохідного моста, який спочатку використовувався як частина оборонного укріплення навколо міста, розміщені яскраві сцени з історії Швейцарії (у вигляді 111 трикутних картин). До мосту примикає 43-метрова восьмигранна цегляна «Водна вежа» (міст і вежа є торговою маркою Люцерна і найбільш фотографованою пам’яткою в країні).


5. Міст Кремербрюке (в перекладі «Міст крамарів») над вузькою річкою Гера – одна з головних пам’яток німецького міста Ерфурт. Але що це насправді, міст чи вулиця? Мабуть, і те й інше. Спочатку дерев’яний, пізніше, з XIV століття, кам’яний, Міст крамарів багато разів страждав від повеней і пожеж, його неодноразово відновлювали і перебудовували. У 32 будинках на мосту розташовані житлові квартири, крамниці, художні галереї і навіть діюча церква.



6. На весь світ 380-метровий віадук Гленфіннан прославився завдяки екранізації романів про Гаррі Поттера: цим залізничним мостом казковий експрес прямував у Хогвартс. Найдовший бетонний віадук Шотландії, що складається з 21 арочного прольоту, був відкритий для руху потягів в 1901 році. Це перший міст такого типу, повністю побудований з бетону. Віадук Гленфіннан зображений на 10-фунтовой банкноті, яку в 2007 році випустив Банк Шотландії.


7. Найстаріший паризький міст Пон-Неф, зведений на початку XVII століття, втім перекладається як «Новий міст». Свого часу він став архітектурною новацією: всупереч існуючим тоді традиціям, його залишили вільним – без даху і без будівель. На мосту стояла бронзова статуя короля Генріха IV, яку під час Французької революції розбили і скинули в Сену. Але пізніше відлили нову і знову поставили. Пон-Неф зображували на своїх картинах Ренуар, Моне і Піссарро.


8. Міст Ріальто – це найстаріший кам’яний міст Венеції і перший з чотирьох мостів через величний Гранд-канал. Ріальто замінив своїх менш міцних і довговічних дерев’яних попередників в кінці XVI століття. Опорою споруди, що простояла до наших днів, слугують 12 тисяч дубових паль, забитих в дно лагуни. В арочній галереї на мосту як і раніше працюють невеликі магазинчики та ювелірні крамниці.


9. Витончений Понте-Веккіо («Старий міст») – справжній символ квітучої Флоренції. Будівництво найдавнішого арочного моста у місті було завершено в 1345 році. Він зберігся в первісному вигляді. Колись тут розташовувалися крамниці м’ясників, яких в XVI столітті змінили ювеліри. Над мостом проходить «коридор Вазарі». Він був побудований в 1565 році спеціально для того, щоб герцог Тоскани міг спокійно пройти з палаццо Веккіо у палаццо Пітті, розташований на протилежному березі річки Арно. Сьогодні у цій критій галереї виставлені біля 700 картин великих італійських майстрів.


10 . Іспанія,Кангас-де-Оніс . Цей дивовижний міст з'єднує два береги річки Селья вже більше 2000 років. Саме через свій вік міст отримав другу назву Римський міст. Головний проліт мосту прикрашає астурійський Хрест Перемоги.
Відчуття від прогулянки по «вічного мосту» неможливо описати словами. Та й вигляд з його центру відкривається приголомшливий. Тож не дивно, що за стільки років міст навчився виконувати бажання. Досить згадати найпотаємніше бажання в центрі моста, і воно неодмінно збудеться.




Інтернет-посилання


https://www.dw.com/ru/самые-знаменитые-мосты-европы/g-48313237s

Немає коментарів:

Дописати коментар