середу, 21 квітня 2021 р.

Всесвітній день міграції риб

Тематична довідка

21 квітня – Всесвітній день міграції риб. І практично усюди вони є домівкою для уразливого прісноводного біорізноманіття. Деякі з найбільш знакових і важливих прісноводних видів — це мігруючі риби. Вони рухаються складними системами зв'язаних річок і струмків до моря, і навпаки.


На території України протікає більше 63 тисяч річок і потічків, з них 93% мають довжину до 10 км. Найбільшими річками України є Дніпро, Дунай, Дністер, Південний Буг, Сіверський Донець тощо.


Вони живлять ґрунтові води, забезпечують баланс поживних речовин землі, підтримують заплави, а також дають чисту воду та харчування місцевим громадам. І практично усюди вони є домівкою для уразливого прісноводного біорізноманіття.


Деякі з найбільш знакових і важливих прісноводних видів — це мігруючі риби. Вони рухаються складними системами зв’язаних річок і струмків до моря, і навпаки. Втім, багато з них ніколи не досягають свого кінцевого пункту призначення.




Негативний вплив будівництва гребель, а ще зміни клімату та надмірний вилов нині є головними загрозами для мігруючих риб, таких як осетрові, вугри та лососі.


Вперше ініціатором проведення Всесвітнього Дня мігруючих риб в 2014 році виступив Всесвітній фонд дикої природи (WWF) Голландії, природоохоронна організація «The Nature Conservancy», Міжнародний союз охорони природи (IUCN), Міжнародна організація по збереженню водно-болотних угідь і компанія Wanningen Water Consult спільно з LINKit Consult. Мета цього свята - розповісти людям в усьому світі про важливість і цінність прісноводних екосистем, мігруючих прісноводних риб і вільно поточних річок.


В цей день, починаючи з 2014 року, по всьому світу тисячі організацій планують місцеві, глобальні та онлайн-заходи, мета яких підвищити обізнаність про важливість вільнотекучих річок та мігруючих риб.




На початку ХIХ століття історик Опанас Шафонський писав:
«Риби в Десні різної рясно, яко-то: щуки, лящі, язі, плотва, окуні, ліні, коропи, соми, а весною і осетри досить, особливо ближче до Дніпра, ловляться ...»

Мігруючі види риб зазнали найбільшого удару від людини: греблі перегородили їм шлях до нерестовищ, забруднення води призводить до масової загибелі ікри та молоді, щільні мігруючі зграї – найбільш легкий об’єкт для вилову… Тому потрібно негайно вжити всі можливі заходи ,щоб зберегти їх.



21 квітня, завдяки Всесвітньому дню міграції риб, світ згадує про взаємозв’язок між рибою, річками та людьми.





Немає коментарів:

Дописати коментар