вівторок, 20 квітня 2021 р.

День китайської мови в ООН. Тематична довідка

 Міжнародний день китайської мови, або  День китайської мови в ООН

Свято «День китайської мови в ООН» було засновано ООН в 2010 році для святкування багатомовності та культурного різноманіття, а також для сприяння рівноправному використанню всіх шести офіційних мов ООН.Відзначається 20 квітня  та встановлено ООН на честь Цан Цзє — основоположника китайської писемності (майже 5000 років тому).


Згідно з давньою китайською легендою, китайські ієрогліфи були створені Цан Цзє.  Він був придворним історіографом імператорів Фу Сі (владика Сходу) і Хуан-ді (Жовтий імператор).

Ієрогліфи, створені Цан Цзє, несли певний сенс.  Це відрізняється від іноземних букв - кирилічних  або латинських, - які позначають тільки звуки без будь-якого сенсу.  Китайський ієрогліф - єдине позначення слова, кожен штрих якого несе певний сенс і повідомляє спосіб життя предків китайців.  Таким чином, вивчаючи китайську мову, можна зрозуміти дух китайської культури.  Китайський ієрогліф - не тільки символ мови і цивілізації, а й носій історії та культури.  За допомогою ієрогліфів з'явилась можливість записувати історію і передавати її з покоління в покоління.

Цан Цзє також в китайській міфології - помічник Хуан-ді, винахідник писемності, а також символ особливої прозорливості.  У Цан-Цзє було чотири ока, які розташовувалися попарно одні над іншими.

Саме Цан Цзе створив набір піктограм, які згодом слугували основою для ієрогліфів. Загалом у китайській мові нараховується 80 тисяч ієрогліфів, але активно використовуються від 3 до 5 тисяч.

Писемна китайська мова є однією з найважчих і найдавніших мов у світі. Першим пам’яткам китайської писемності понад 6 тисяч років. На сьогодні китайською мовою послуговуються понад мільярд 300 мільйонів людей. Вона має статус офіційної мови у Китаї, Тайвані, Сінгапурі, Гонконзі, її у тій чи іншій мірі використовують у Таїланді, В’єтнамі, М’янмі, Камбоджі, Кореї, Індонезії, Малайзії та Філіппінах.

На сьогодні у світі спостерігається справжній бум на вивчення китайської мови, що є цілком природнім явищем, супутнім зростанню економічної та політичної міці держави. Не оминув він і Україну. Китайську мову  вивчають у багатьох школах, до того ж підготовку фахівців з китайської мови здійснюють 9 українських вишів.

З незапам'ятних часів Піднебесна була джерелом мудрості. Філософські трактати таких видатних постатей як Лао-цзи, Конфуцій, Мо-цзи не лише лягли в основу китайської державності, ставши запорукою величі та потужності, а й неабияк вплинули на інші країни Східної Азії. Їхня цінність полягає, насамперед, в тому, що існують вони поза часовими рамками - будучи створеними дві з половиною тисячі років тому, вони залишаються актуальними і нині. І не лише для Китаю, а й для країн західної культури.



Мудрість Піднебесної: вислови китайських філософів.


Вчителі лише відкривають двері. Увійти потрібно самому.


Дай людині рибу, і ти нагодуєш її лише раз. Навчи її ловити рибу, і вона буде годуватися нею все життя.


Можна привести верблюда до води, але не можна змусити його пити.


Перевіряючи глибину струмка, не роби цього обома ногами.


В суспільстві, де панує справедливість, соромно бути бідним та нікчемним; якщо ж справедливості немає – соромно бути багатим та відомим.


Людина — найцінніше, що є між небом та землею.


Доброчесність і справедливість ─ дорожчі за золото.


Вмій знаходити радість в житті - ось кращий спосіб привернути щастя.




Культурна спадщина китайського народу заснована на високих моральних принципах ─ як чаша мудрості. Своєрідна філософія, унікальні приклади історії, ортодоксальні традиції формують широкий кругозір, якому дійсно не має меж.

                    Розв'яжіть  ребус:


Інтернет- посилання 

Немає коментарів:

Дописати коментар