неділю, 11 квітня 2021 р.

Історія людських страждань». Година-набат







Щороку 11 квітня відзначають Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів. Саме 11 квітня 1945 американські війська вторглися на територію найбільшого табору – Бухенвальда. В'язні, що знаходилися в Бухенвальді, підняли повстання, результатом якого стала ліквідація табору.

З початком Другої світової війни гітлерівська Німеччина на території окупованих нею європейських країн створила гігантську мережу концентраційних таборів, перетворених на місця організованого систематичного вбивства мільйонів людей. Нацистський терор був направлений проти всіх верств мирного населення, включаючи дітей. Централізована система фашистських концтаборів призначалася для фізичного знищення цілих народів, в першу чергу слов'янських; тотального винищення євреїв, циган; нещадної експлуатації в'язнів в якості робочої сили. Концентраційні табори оснащувалися душогубками, газовими камерами та іншими засобами масового винищення людей, крематоріями.

До концентраційних таборів на території України належать концтабір у Львові (Янівський) та Києві (Сирецький). Вони зазначені у переліку концентраційних таборів Федерального закону Німеччини .
Система нацистських концтаборів була ліквідована разом з розгромом гітлеризму та засуджена за вироком Міжнародного військового трибуналу в Нюрнберзі, як злочин проти людяності.

Нацизм став і залишається єдиною системою, яка поставила знищення цілих народів на потік. Єдиною державою, яка будувала табори смерті, є нацистська Німеччина, розгромлена силами Антигітлерівської коаліції.
Будь-які спроби виправдати ці злочини є злочином перед пам’яттю про загиблих.

У Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів ми згадуємо усіх, хто був за колючим дротом гітлерівських катівень, хто навіки залишився там – у безіменних могилах чи печах крематоріїв, і тих, хто вижив усім смертям назло, живучи за мертвих.

Література з бібліотечного фонду бібліотеки:

Друга світова війна в історичній пам'яті України.-- Київ, 2010
Друга світова війна і доля народів України.-- Київ, 2007
Король В. Трагедія військовополонених на окупованій території України в 1941-1944рр./ В. Король. -- Київ, 2002
Марунчак М. Українські політичні в'язні в нацистських концентраційних таборах/ М. Марунчак.- Вінніпеґ, 1996
Пам'ять заради майбутнього: з історії діяльності Української спілки в'язнів-жертв нацизму та спогади.- Київ, 2001

Інтернет - джерела:

http://www.volnovrda.gov.ua/arkhivnyi-viddil/2341-mizhnarodnij-den-vizvolennya-v-yazniv-fashistskikh-kontstaboriv
https://www.vugledar-rada.gov.ua/index.php/do-edinogo-informdnya/2581-11-kvitnya-mizhnarodnij-den-vizvolennya-v-yazniv-fashistskikh-kontstaboriv
https://sites.google.com/site/obiznivskazosh/home/novini/miznarodnijdenvizvolennavaznivfasistskihkonctaboriv?tmpl=%2Fsystem%2Fapp%2Ftemplates%2Fprint%2F&showPrintDialog=1
http://vasrda.gov.ua/item/8578-11_kvitnia_mizhnarodnii_den_vizvolennia_viazniv_fashistskikh_kontstaboriv.html
https://armyinform.com.ua/2020/04/11-kvitnya-mizhnarodnyj-den-vyzvolennya-vyazniv-fashystskyh-koncztaboriv/
https://www.irpin.online/11-kvitnya-mizhnarodnyj-den-vyzvolennya-v-yazniv-fashystskyh-kontstaboriv/



Немає коментарів:

Дописати коментар