суботу, 12 грудня 2020 р.

Захист дітей у світі. Онлайн навігатор


«…Людство зобов’язане надати дитині  все найкраще, що воно має…»
Декларація прав дитини, прийнята резолюцією 1386 (ХIV)  Генеральної Асамблеї ООН від 20.11.1959 р.
Як свідчить дослідження позитивних світових практик Дитячого Права, більшість країн схиляються до існування Child Law як певної комплексної, міждисциплінарної галузі, яка включає в себе широке й різноманітне коло правовідносин, одним з учасників яких є дитина. Так, наприклад, Стокгольмський центр прав дитини (Stockholm Centre for the Rights of the Child – дослідницький центр та платформа Стокгольмського університету, що здійснює дослідження та операції зосереджені на правах дітей та юридичних питаннях, що стосуються дітей у широкому спектрі ситуацій та в багатьох різних галузях права) визначає, що Child Law можна охарактеризувати як сукупність усіх законів, які будь-яким способом вирішують або регулюють життєві ситуації за участю дітей, включаючи права дітей, які закріплені в Конвенції ООН про права дитини.
Найбільш впливовою міжнародною організацією, одним із напрямві» діяльності якої є захист прав дитини, є ООН. Захистомтекономічних прав дитини прямо чи опосередковано займаються такі підрозділи та організації ООН, як ЕКОСОР, ВООЗ, МОП, ЮНІСЕФ. Особливу увагу приділено спеціалізованому органу, створеному відповідно КПД - Комітет ООН з прав дитини.
Зауважимо, що у структурі доповідей держав-учасниць КПД Комітету з прав дитини окремим блоком виділяються питання захисту та реалізації лише одного економічного права - права на працю та захист від економічної експлуатації. Ані право на приватну власність, що є основою економічних прав базисом становлення громадянина, ані права на підприємницьку діяльність, у доповідях не відображаються, що видається суттєвим недоліком у діяльності Комітету. Основним органом МОП, який здійснює моніторинг виконання її конвенцій, є Комітет Експертів, який розглядає доповіді держав щодо виконання ними конвенцій, і в рамках такого розгляду він має право запитувати найбільш повну статистичну інформацію про природу, рівень та інтенсивність дитячої праці, частоту порушень норм національного права по відношенню до дитячої праці, а також типи та міру відповідальності за такі порушення.
В рамках Ради Європи функціонує Європейський суд з прав людини, який неодноразово розглядав справи, пов'язані з реалізацією та захистом права на працю, на приватну власність та похідного від нього права на спадкування. Рішення у таких справах виносилися з урахуванням принципу забезпечення найкращих інтересів дитини. Серед інших регіональних органів варто також згадати Комітет експертів з питань прав і благополуччя дитини, що був створений відповідно до положень Африканської хартії про права і благополуччя дитини. Важливо відзначити, що Комітет має повноваження розглядати індивідуальні скарги від особи, групи осіб або неурядових організацій про порушення передбачених Хартією прав та свобод дітей .

Немає коментарів:

Дописати коментар