суботу, 4 квітня 2020 р.

Квітка Цісик: Стоїть гора високая


4 квітня 1953 року народилася Квітка Цісик - американська співачка українка за походженням.

Батько Квітки Цісик був львівським скрипалем. Її бабуся, дідусь, мама жили у Львові до 1944 року. Родина була знаною інтелігенцією у місті. Втікаючи від окупації та радянської влади, у 1949 році опинилися у США. Співачка народилася вже у Нью-Йорку в 1953 році. В дитинстві Квітка була пластункою – їздила у табори в гори, де вивчала українські пісні, звичаї і обряди.
Повне ім’я співачки – Квітослава- Орися. Рідні і близькі її називали Квіткою. А популярність у США вона здобула під артистичним псевдо – Кейсі – поєднання перших літер імені та прізвища – Kvitka Cisuk.
Цісик мала колоратурне сопрано. Прихильники у її голосі іноді вгадували звучання скрипки. Вона з легкістю експериментувала зі стилями – від джазу до класики. І мала неабиякий успіх як у виконанні попсових пісень, так і в оперному співі. Крім того, Квітка Цісик володіла технікою, поширеною у карпатських селах – «білим голосом».

«Я побачила, що можу легко змінювати музичний стиль. Потім я вступила у музичну консерваторію в Нью-Йорку. Навчалася вокалу і думала, що буду оперною співачкою. Але зацікавилась іншим фахом. Це – такий «студіо-сингінг». Співання у різних студіях для реклами або для композиторів», – розповідала співачка.

Публікації про Квітку-Цісик

Коляда, Ігор Анатолійович. Квітка Цісик [Текст] / Ігор Коляда, Юлія Коляда, Павло Юрчишин. - Харків : Фоліо, 2019. - 119, [2] с. - (Знамениті українці).


Кундис Р. Ю. Квітка Цісик: хореографічна інтерпретація творчості / Р. Ю. Кундис, Н. В. Кіптілова, С. О. Домазар // Молодий вчений. - 2018. - № 10(1). - С. 172-176. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/molv_2018_10(1)__43.

http://molodyvcheny.in.ua/files/journal/2018/10/41.pdf

Немає коментарів:

Дописати коментар